electrocd

Kritiek

Sven Schlijper, KindaMuzik, January 24, 2013

De elektro-akoestische componiste Manuella Blackburn heeft als specialisme ‘acousmatic music’. Die term behoeft wellicht enige uitleg. Kort door de bocht komt dat neer op gecomponeerde muziek die alleen bestaat in de vorm van opnamen en waarbij uitvoering plaatsvindt door het afspelen via luidsprekersystemen van divers pluimage — niet zelden in ‘surround’. Op menig festival voor nieuwe muziek en geluidkunst zoals Kontrase, Today’s Art of Sonic Acts maakt de bezoeker kennis met dergelijk werk.

Het Canadese label empreintes DIGITALes levert een werk voor stereo-opstelling. Deze zes vormen in klank houden de toehoorder van begin tot eind in een dynamische en ijzersterke greep, niet in het minst door klaterende verrassingen en ijzingwekkende spanning. Kristalhelder in toon en verbijsterend briljant opgenomen, weeft Blackburn strengen akoestisch instrumentarium en gevonden of elektronische geluiden door elkaar heen.

Op Formes audibles ligt de nadruk niet op ritme of structuur, niet op textuur of melodie, maar op een fragiele (dis)balans in tonaliteit tussen verschillende instrumenten en de ‘vormen’ die hun klanken schetsen in de ruimte. Die dansen en buitelen over, onder en langs elkaar als elementen uit schilderijen van Kandinsky; speels en dartel in een weldoordacht kader. Ver voorbij de abstractie van een werkelijkheid schept Blackburn een origineel universum in geluid dat barst van de realiteitszin, juist door te excelleren in ogenschijnlijke sonische puurheid en eenvoud binnen organische complexiteit.