electrocd

Kritiek

SVS, Audiotest, no. 11, June 1, 2002

Het Franse label empreintes DIGITALes biedt onderdak aan een resem al dan niet obscure avantgardekunstenaars waarvan Robert Normandeau en Hildegard Westerkamp de bekendste zijn. Met Cycle du son betoont Francis Dhomont eer aan de legendarische geluidskunstenaar Pierre Schaeffer. Het vierdelige stuk maakt zowel gebruik van samples uit Schaeffers legendarische compositie Études Aux Objets, als geluiden uit Dhomonts eigen klankencollectie. De akoestische clash van die twee werelden is een onheilspellend, maar altijd boeiend geluidsdecor vol glashelder resonerende klankspelen.

Humeur de facteur van Yves Beaupré is een klankencollage opgebouwd uit timmerhokgeluiden: geluid afkomstig van en gemaakt door allerlei voorwerpen, gereedschap, hout en dies meer. Die bronnen worden vervolgens via elektronica van hun identiteit gestript en tot functioneel element van de compositie gebombardeerd. Het resultaat blijft over de hele lijn intrigerend en stuwt je door een vaak hallucinante dimensie van overheerlijke klankschepsels.

De Nieuw-Zeelander John Young dwingt de luisteraar zijn van wonderlijke details voorziene La limite du bruit met een hoofdtelefoon te beluisteren. Zo fladderen de ratelende, druppelende en schurende klankjes van Pythagoras’s Curtain je trommelvlies in. Even fascinerend is ‘Inner’ dat aanvangt met het geluid van iemand die zijn adem inhoudt. Klassieke avantgarde/musique concrète die boeit van a tot z.