electrocd

Kritiek

Sven Schlijper, KindaMuzik, September 8, 2015

Büchs symfonische urban jungle.

Als je Vergilius, Hesse, Liszt, de golem en de hydra als inspiratiebronnen samenbrengt op een album dan is de kans nogal groot dat het een hectisch geheel wordt. Gilles Gobeil is dat klusje echter wel toevertrouwd. De componist heeft al meer dan 25 jaar ervaring onder de riem en dit is te horen.

Als je weet dat delen van zijn composities bestaan uit geluiden — variërend van koelkast en vaatwasser tot ander gerei in en om het urbane huis — dan ga je als vanzelf puzzelen. Dan vind je kerkklokken in de verte naast de tik-tok van een staande woonkamerklok. Dan snerpt een schuifdeur als een vingernagel over een schoolbord en weet je even niet of een hobo nu een vervormde klank uitstoot of dat het toch een piepend scharnier betreft. Gobeils microkosmos in huiselijke sferen verwordt zo tot een intrigerende symfonische urban jungle.

Gobeil pakt de nalatenschap van de musique concrète en sleurt die onbarmhartig naar het nu. Niet door een mallemolen aan noise te produceren, maar juist door dartel rond te dansen en van knetterende zoemers te hink-stap-springen naar een dubbele fortestoot van gepolijst Teutoons koper. Omineus kraakt grind onder de voeten, hoor je nu een fietsbel en wat is dat voor gebrabbel? De klankwereld van dit moment is zijn speeltuin vol muziek.

Tumult is een rode draad, maar Les Lointains is bovenal een zegetocht voor het luisteren naar de luister die je omringt. Gobeil heeft wel wat weg van Boudewijn Büch, die druk kon verhalen en van de ene vondst naar de andere buitelde. Waar de overleden programmamaker en schrijver fabuleerde dat het een lieve lust was, pakt Gobeil de myriaden aan inspiraties bij de kladden en kneedt deze tot een poëtica waarin muziek een ware alternatieve realiteit biedt. Bij vlagen futuristisch, soms nostalgisch, steevast gegrondvest in een werkelijkheid die door de uitvergroting van de loep die Gobeil je oor biedt bijna mythische proporties krijgt.

De klankwereld van dit moment is zijn speeltuin vol muziek.