electrocd

Kritiek

SVS, Rif Raf, October 14, 2003

Vers vocht uit de druipende uiers van het Canadese No Type-label. Het duo Coin Gutter maakt niets ontziende, hard industriële en dan weer sacrale elektronische ambient en noise, vaak doorspekt met moderne compositie. Denk aan Yannis Kyriakides in een remix door Merzbow.

Oeuf Korreckt is, ondanks zijn lullige groepsnaam, een bijzonder groovy elektronicacollectief dat met scherpe, licht industriële ritmes erg doeltreffend uit de hoek komt. Alleen jammer van die introverte, weinig verheffende productie.

De sampling-artieste Diane Labrosse werkte de voorbije tien jaar met klinkende namen zoals Ikue Mori, Martin Tétreault en Zeena Parkins. Elektronicafreak A_Dontigny was dan weer lid van het beruchte collectief Napalm Jazz. Tesamen brengen Labrosse en Dontigny spannende, verrassende en verontrustende elektronica -en ambientpassages die je het best beluistert met de deur op slot en het huisalarm op extra sensitive.

We Remain Faded van Headphone Science is de meest beklijvende release bij No Type. Met zijn mix van stuiterende hiphop en aan flarden gesneden raps leunt dit project van Dustin Craig nog het meest aan bij Prefuse 73. Maar de epische soundtrackmuziek die Craig in zijn composities verstopt, sleept deze plaat weg uit het avanthophoekje.

Twee erg leuke 10inch-vinylletjes zijn die van de Zweedse Claudia Bonarelli en de Amerikaan Todd Brooks a.k.a. Books on Tape. Met respectievelijk wollige clickhouse en punky elektrobeats zetten zij de street credibility van No Type extra in de verf.